Οι Αμπελώνες

Αμπελώνες με αγάπη, πάθος και όραμα.

Η παραγωγή κρασιού στην Ικαρία έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα όπου ήταν ο τόπος παραγωγής ενός από τους σημαντικότερους οίνους με ονομασία προέλευσης του “Πράμνιου Οίνου”. Σε αυτόν τον τόπο, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα, εκτείνεται ο οικογενειακός αμπελώνας 60 στρεμμάτων. Στις πλαγιές της προεσπέρας, βορειοδυτικά της Ικαρίας, σε υψόμετρο 450 μέτρα σε ξερικές πεζούλες, με διάσπαρτους ογκόλιθους γρανίτη, καλλιεργούμε με βιολογικές τεχνικές το πολυδύναμο Φωκιανό, την πληθωρική Μαντηλαριά, το χαρισματικό Μπεγλέρι και το πολύπλοκο Ασύρτικο.

Ο τρύγος και η καλλιέργεια γίνονται χειρωνακτικά καθιστώντας την αρκετά δύσκολη, πετυχαίνοντας μεν λιγότερους καρπούς ανά φυτό, αλλά ποιοτικούς με έντονα αρώματα και γεύσεις. Η περίοδος του τρύγου ποικίλει ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας των σταφυλιών.

Ηλιόλουστα χωράφια εκτεθειμένα στον αέρα σε επικλινή τεμάχια γης και με σύμμαχο την αύρα του Αιγαίου, συνθέτουν ένα σκηνικό που καθιστά την αμπελοκαλλιέργεια πρόκληση. Νιώθουμε ευλογημένοι παίρνοντας και δίνοντας ενέργεια στη γη των προγόνων μας.

Ανακαλύψτε τα κρασιά μας

Ο οινοποιός πίσω από το όραμα

Γνωρίστε τον Κώστα Τσαντίρη

Ο Κώστας Τσαντίρης (τέταρτης γενιάς αμπελουργός) απο μικρή ηλικία, κοντά στον παππού του Κωνσταντή, αγάπησε τη γή και λάτρεψε τη φύση του τόπου του. Κι ενώ μεγάλωνε στην πόλη των Αθηνών κι εδραιώθηκε με επιτυχία στο χώρο των επιχειρήσεων, δεν έπαψε ποτέ να επισκέπτεται τον παππού του, και τον πατέρα του, Κυριάκο, και να φτιάχνουν μαζί το δικό τους παραδοσιακό ικαριώτικο κρασί στο κτήμα. Το μεγάλο του όνειρο ήταν να γυρίσει στο νησί του, και να καταπιαστεί με αυτό που αγαπούσε περισσότερο απο κάθε τι, τα αμπέλια… 

Το 2000 με εφόδιο την κληρονομιά της γνώσης της καλλιέργειας των αμπελώνων, επιστρέφει με την σύζυγο του, Δόμινα Γλαρού, και το όνειρο παίρνει μορφή. Δημιουργούν το οινοποιείο μέσα στον αμπελώνα του παππού, με όραμα τους να φτιάξουν με αγάπη και πάθος, μοναδικά βιολογικά κρασιά, που θα αναδεικνύουν την διαφορετικότητα των ικαριώτικων ποικιλιών. 

Μέχρι και σήμερα συνεχίζουν μαζί με τα παιδιά τους, Νάσια και Γιάννη, να δημιουργούν και να εξελίσσουν τόσο την ποιότητα των κρασιών τους, όσο και τον επισκέψιμο χώρο του οινοποιείου, μετατρέποντας τον σε ένα πραγματικό αξιοθέατο. 

Κωνσταντίνος Τσαντίρης
Κωνσταντίνος Τσαντίρης

Οι άνθρωποι

Tsantiris Winery (1)

Δόμινα

Η Δόμινα είναι η ψυχή πίσω από την εμπειρία του επισκέπτη – από την ξενάγηση μέχρι το τελευταίο ποτήρι, φροντίζει να μεταφέρει την αίσθηση φιλοξενίας, ιστορίας και ποιότητας του τόπου τους.

Tsantiris Wines (77)

Κωνσταντίνος

Με αγάπη για τη γη και πάθος για το κρασί, ο Κωνσταντίνος ξεκίνησε το Tsantiris Winery για να αναδείξει τον αυθεντικό χαρακτήρα της Ικαρίας μέσα από τις ντόπιες ποικιλίες και τη χειροποίητη προσέγγιση.

Tsantiris Winery 1 1

Νάσια

Η Νάσια απόφοιτη του τμήματος Marketing του οικονομικού πανεπηστημίου Αθηνών ασχολείται με την στρατηγική προώθηση και προβολή του οινοποιείου.

Tsantiris Winery 1 1 scaled (1)

Γιάννης

Ο Γιάννης με πάθος είναι αφοσιωμένος στην τέχνη της παραγωγής κρασιού και καλλιέργεια του αμπελώνα.

Η Ιστορία του Κρασιού στην Ικαρία

Από τον Πράμνιο Οίνο… στην Ικαρία του σήμερα.

Ο Πράμνιος Οίνος

Η Ικαρία είναι ιστορικά συνδεδεμένη με τον Πράμνιο Οίνο, ένα από τα πιο διάσημα κρασιά της αρχαιότητας. Ο Όμηρος, στις επικές αφηγήσεις του, αναφέρει τον Πράμνιο Οίνο ως ένα δυνατό και πλούσιο κρασί, το οποίο χρησιμοποιούταν όχι μόνο ως συνοδευτικό στις εορτές αλλά και ως φάρμακο, αναμειγμένο με βότανα, μέλι και κατσικίσιο τυρί. Το κρασί αυτό συνδέθηκε με τη λατρεία του Διόνυσου, θεού του κρασιού και της γονιμότητας, που σύμφωνα με τη μυθολογία λατρευόταν έντονα στην Ικαρία. Ο Πράμνιος Οίνος δεν ήταν απλώς ένας οίνος, αλλά σύμβολο του πνεύματος και της ευημερίας της εποχής.

 To Κρασί ως Τρόπος Ζωής

Στην Ικαρία, το κρασί είναι τρόπος ζωής. Είναι μέρος πολιτισμού και καθημερινότητας. Είναι σύμβολο απλότητας και σύνδεσης με τη φύση — χαρακτηριστικά που έχουν κάνει την Ικαρία γνωστή παγκοσμίως ως έναν τόπο όπου ο χρόνος κυλά διαφορετικά.

Η Κληρονομιά Σήμερα

Η μακρόχρονη ιστορία του κρασιού στην Ικαρία συνεχίζεται και σήμερα παράγοντας υψηλής ποιότητας κρασιά, τιμώντας την κληρονομιά του νησιού. Κάθε γουλιά από ένα ποτήρι Ικαριώτικου κρασιού αποτελεί ένα ταξίδι στον χρόνο, μια σύνδεση με τις ρίζες της αρχαιότητας και την αυθεντική ζωή του νησιού. 

Επικοινωνήστε μαζί μας!

a

est 1875

Είσαι άνω των 18;

Για να συνεχίσετε στην ιστοσελίδα μας με περιεχόμενο οινοποιείου, πρέπει να είστε άνω των 18 ετών. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η πρόσβαση σε αλκοολούχα προϊόντα απευθύνεται μόνο σε ενήλικες.